Monday, August 3, 2009

Galuste de aur







Reteta apartine Silviei Jurcovan, in Carte de bucate.

Ingrediente:
500 g faina
100 g unt
100 g zahar
2 oua intregi
rom
coaja rasa de la o lamaie
1/3 lgta sare
1 1/4 lgte drojdie uscata
260 ml lapte

300 g nuci macinate
200-300 g unt
un plic zahar vanilat
marmelada mai vartoasa

Eu fac aluatul de obicei in masina de paine, e foarte usor, si il framanta bine si il si dospeste. In masina de paine se pun din primele 9 ingrediente cele lichide mai intai, dupa aceea faina si la urma, drojdia si se pune la "aluat".
Daca framantati cu mana, se dizolva drojdia cu laptele si zaharul, apoi cu 100 g faina si se lasa sa creasca la cald vreo 10-20 minute. Se adauga ouale, untul topit(caldut, nu fierbinte), sarea , coaja de lamaine, romul si restul de faina. Se framanta bine vreo 10 minute cu mana. Se lasa sa creasca la cald, 15-30 minute, pana isi dubleaza volumul. Aluatul se intinde pe masa in foaie dreptunghiulara, si se taie in patrate. Se pune marmelada (eu am folosit dulceata de capsuni) pe fiecare patrat, se aduna marginile patratului intre degete si partea rotunda care inveleste marmelada se trece prin untul topit(putin caldut), apoi prin nuca macinata, amestecata cu zaharul tos si zaharul vanilat. Galustele se aseaza una langa alta, inghesuite, intr-o cratita sau forma de cozonac unsa cu unt si tapetata cu faina(depinde de cat de mare e forma, cate forme veti avea nevoie). Partea neunsa a fiecarei galusti trebuie sa se uneasca cu partea unsa a altei galusti. Asezam peste primul rand al doilea, galustele trebuind sa ajunga doar putin mai sus de jumatatea formei. Se lasa sa creasca inca 30 minute intr-un loc cadut, apoi se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la foc mijlociu( 350 F, 180 C0. Nu se deschide cuptorul 20 minute, si se lasa la copt in total 40-50 minute.
Galustele se vor desprinde usor una de alta.
Sunt foarte bune, si de cand am inceput sa le fac acum 2 saptamani, alor mei le trebuie tot mereu, am ajuns la 6 tavi deja...Sper sa va placa la fel de mult cum ne place noua.

0 Comments:

Post a Comment