Friday, December 18, 2009
It's one of the tastiest and easiest to make cakes.
Melt about a cup and a half of sugar and pour it in a cake pan. If you can, leave the cake pan in the oven to warm up prior to pouring the melted sugar; it will help with coating the bottom of the pan. After it coats the pan, you can let it cool down. It doesn't matter if it's not evenly coated. In the mean time, peel some apples (about 3) and slice them. Add sugar and cinnamon on the apples (to taste) and coat them, then put them on top of the melted sugar and put them in the oven for about 20 minutes, until they get soft.
Creme brulee: While the apples bake, take 6 whole eggs, 6 tablespoons of sugar and mix them together, then gradually add 3 cups of milk. Mix them well and pour over the apples. Let bake for another 15-20 minutes, until it makes a thick film on the surface. Now its time to pour the cake batter.
For the batter we need again 6 eggs. Separate the eggs and mix them until they form soft peaks, then gradually add 7 tablespoons of sugar and a tablespoon of lemon juice and continue mixing until stiff peaks form. Add the egg yolks and mix slowly (this time use a wire whisker), the add 6 tablespoons of all purpose flour and mix with the whisker gently, until incorporated (your basic cake recipe). Pour on top of the creme brulee and level gently and bake for another 25 minutes, or until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean.
Let cool in the cake pan for about an hour and then turn it upside down on a platter, or a cookie sheet that has an edge to keep in all the juice, which will make the cake juicy.
Decorate with whipped cream.
Este unul din cele mai gustoase si mai usoare torturi.
Se caramelizeaza zahar (cam 250 gr) si se toarna intr-o forma de tort, fie dreptunghiulara, fie rotunda, dupa placere. Sugerez ca forma sa fie fierbinte, poate pusa in cuptorul incalzit de dinainte la foc mijlociu, ca atunci cand turnati caramelul sa nu se intareasca prea repede si sa puteti unge tot fundul formei. nu e musai sa fie perfect, doar acoperit in mare...
Se curata vreo patru mere si se taie in felii, se amesteca cu zahar si scortisoara dupa gust.
Se pun merele astfel curatate uniform in tava si se dau la cuptor vreo 15-20 min pana se inmoaie putin.
Intre timp se prepara crema de zahar ars. Se bat 8 oua intregi cu vreo 8-9 linguri de zahar, niste esenta de rom, si se adauga incet 1 litru de lapte. Se amesteca bine si se toarna in tava dupa ce s-au inmuiat merele. Se pune din nou la cuptor vreo 10-15 minute, pana se icheaga putin deasupra, nu prea mult, doar atat cat sa nu curga daca aplecati tava, cam asa sa arate la mijloc ca spuma inchegata de la lapte.
Intre timp se pregateste blatul. Se bat 8 albusuri spuma, cu 8 linguri de zahar, facultativ esenta de rom si zeama de lamaie(eu le folosesc pentru ca grabeste procesul-zaharul pare sa se topeasca mai rapid si spuma se bate mai tare-dar se poate si fara). Dupa ce spuma e tare se adauga cele 8 galbenusuri si se amesteca. La sfarsit adaugam 8 linguri de faina (nu prea pline dar nici rase, asa, mai potrivite) si le incorporam in blat.
Scoatem tava din aragaz dupa ce s-a inchegat crema si turnam blatul, il nivelam si il dam din nou la cuptor, pana se desparte de tava, sau pana ne iese testul cu scobitoarea (bagam o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata/uscata, tortul e copt).
Scoatem tortul afara si il lasam sa se raceasca o ora in tava, apoi il intoarcem intr-o alta tava mai joasa si mai mare, ca sa cuprinda siropul ce se va scurge. Prin intoarcerea tortului, se va si insiropa indeajuns, al meu a fost tot insiropat.
Il lasam la rece vreo 2 ore cel putin si apoi il decoram dupa gust.
Eu acum am invatat cum sa fac trandafiri din frisca si mi-am cumparat si ustensilele necesare asa ca a fost musai sa imi incerc talentul :). Sper sa va placa.
Labels: torturi
Sorin
Mi-e teama ca ar putea deveni si tortul nostru preferat, asa ca nu cred ca-l voi incerca- decat daca vreau sa raman vaduva prematur (sotul meu are coleterolul cam mare)-.
CRACIUN FERICIT