Tuesday, July 14, 2009






Reteta este preluata de pe blogul Amaliei si mi-a placut asa de mult cand am facut-o prima data, ca dupa o saptamana am revenit la ea. Carnea ramane extrem de frageda si la fel de gustoasa chiar si dupa mai multe reincalziri. Sper sa va placa la fel de mult ca mie.

Eu pun de obicei cantitati duble (suntem 6) asa ca daca sunteti mai putini, adaptati. Pentru trei persoane, injumatatiti portia.

Aveti nevoie de:
2 kg pui (eu am pus pulpe, dar cred ca merge orice carne de pui, dar cu os)
2 cepe mari (imi place mult ceapa, da un gust foarte bun)
1/2 kg kaiser sau bacon (merge bine cu ceapa :))
1-1 1/2 L bere (noua ne place cu sos mai mult)
Vegeta sau Maggi Secretul Gustului (dupa gust)
piper (dupa gust)
2 foi de dafin
10 lg ulei
50 g unt
2 lg faina
apa



Se taie ceapa in felii subtiri, si se caleste impreuna cu kaiserul sau sunca intr-o tigaie cu putin ulei amestecat cu o lingura de unt. Se caramelizeaza si se scot din tigaie.





Intre timp, pulpele se spala si se inlatura pielea de pe ele. Dupa ce ati scos ceapa cu kaiserul din tigaie, mai adaugati restul de ulei si de unt si puneti pulpele(condimentate cu vegeta) la prajit la foc mare, pana ce prind o culoare frumoasa pe ambele parti.




Adaugati din nou peste pui ceapa cu kaiserul si apoi berea.




Dupa ce incepe sa fiarba, dati aragazul la foc mic si acoperiti tigaia cu un capac. Se fierbe acoperit timp de aproximativ 45 minute. Cand carnea este fiarta, se scot afara pulpele si se adauga foile de dafin. Se dau cateva clocote, apoi se face ingroseala cu faina si apa, se da putin in clocot si se stinge focul; apoi se pun pulpele inapoi. Patrunjel se pune optional, sau de decor, cum am facut eu. Sosul trebuie sa fie subtirel, chiar dupa ce e ingrosat cu faina, doar cat sa fie mai "legat".



Se serveste cu piure de cartofi, mamaliga, macaroane(varianta mea preferata) sau simplu cu paine. Este delicios



Saturday, July 11, 2009


Ingrediente:

· 1 kg faina

· 150 g zahar

· 5o ml ulei

· 150 g unt topit (dar nu fierbinte)

· 3-4 galbenusuri

· 15 ml rom

· 550-600 ml lapte

· 40 g drojdie (sau 2 ½ lgzte drojdie uscata)

· 1 lgzta cu varf sare

· coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala

· 1 plic zahar vanilat

Cantitatile de mai sus sunt pentru 2 cozonaci mari si frumosi.

Aveti nevoie de un lighean mare, Se freaca drojdia cu 50 g zahar, pana se lichefiaza(daca e proaspata), apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si se amesteca cu 200 g faina (daca aveti drojdie uscata, pur si simplu amestecati cantitatile mentionate). Se pune aluatul astfel obtinut intr-un loc caldut, vreo 20 minute, pana isi dubleaza volumul. Eu il bag in cuptorul de la aragaz, si pun dedesubt o cratita cu apa clocotita si inchid usa la cuptor-obtin rezultate grozave cu aluatul cand il pun asa la dospit.

Dupa ce isi dubleaza volumul, adaugam restul de lapte caldut, galbenusurile, uleiul, 50 g unt topit, romul, sarea, coaja de lamaie si de portocala, zaharul vanilat si restul de zahar. Amestecam bine si adaugam faina, dupa care amestecam din nou, la inceput cu lingura de lemn, apoi framantam cu mana pana ce se desprinde de mana si de vas. Adauga atunci restul de de unt topit si impaturam aluatul, fara sa framantam, pana ce se incorporeaza untul. Se pune din nou la dospit la caldura pana ce isi dubleaza volumul, aproximativ o ora.

Intre timp pregatim tavile de cozonac, pe care le ungem bine cu ulei, si umplutura.

Mie imi place sa am mai multa nuca/branza in cozonac, asa ca nu respect intotdeauna cantitatile date pe cozonac.

Pt nuca se amesteca aprox. 300-400 g nuci macinate cu 300 g zahar si se poate pune si un pliculet de zahar vanilat. (compozitie pt 2 cozonaci)

Pt branza se amesteca 500 g branza de vaci, 100 g zahar, 50 g gris, 30-50 g stafide, 2-3 oua, coaja rasa de la o lamaie si eventual zahar vanilat.(compozitie pt 2 cozonaci)

Cand aluatul este dospit, se taie cu mana in doua si se intinde cu sucitorul ( eu am o masa de lemn pe care o ung cu ulei ), se umple cu compozitia dorita si se aseaza in tavile unse cu ulei , cu partea unde se unesc foile in jos. Cozonacii se pot si impleti. Se pun din nou la caldura la dospit vreo 15 minute, si apoi se ung cu un ou batut. Se pun la cuptorul incalzit in prealabil la foc mijlociu (180 C-350 F). Se coc 50-60 minute. Pofta buna…



;;