Saturday, July 11, 2009

Cozonac cu branza/nuca


Ingrediente:

· 1 kg faina

· 150 g zahar

· 5o ml ulei

· 150 g unt topit (dar nu fierbinte)

· 3-4 galbenusuri

· 15 ml rom

· 550-600 ml lapte

· 40 g drojdie (sau 2 ½ lgzte drojdie uscata)

· 1 lgzta cu varf sare

· coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala

· 1 plic zahar vanilat

Cantitatile de mai sus sunt pentru 2 cozonaci mari si frumosi.

Aveti nevoie de un lighean mare, Se freaca drojdia cu 50 g zahar, pana se lichefiaza(daca e proaspata), apoi se dilueaza cu 150 ml lapte caldut si se amesteca cu 200 g faina (daca aveti drojdie uscata, pur si simplu amestecati cantitatile mentionate). Se pune aluatul astfel obtinut intr-un loc caldut, vreo 20 minute, pana isi dubleaza volumul. Eu il bag in cuptorul de la aragaz, si pun dedesubt o cratita cu apa clocotita si inchid usa la cuptor-obtin rezultate grozave cu aluatul cand il pun asa la dospit.

Dupa ce isi dubleaza volumul, adaugam restul de lapte caldut, galbenusurile, uleiul, 50 g unt topit, romul, sarea, coaja de lamaie si de portocala, zaharul vanilat si restul de zahar. Amestecam bine si adaugam faina, dupa care amestecam din nou, la inceput cu lingura de lemn, apoi framantam cu mana pana ce se desprinde de mana si de vas. Adauga atunci restul de de unt topit si impaturam aluatul, fara sa framantam, pana ce se incorporeaza untul. Se pune din nou la dospit la caldura pana ce isi dubleaza volumul, aproximativ o ora.

Intre timp pregatim tavile de cozonac, pe care le ungem bine cu ulei, si umplutura.

Mie imi place sa am mai multa nuca/branza in cozonac, asa ca nu respect intotdeauna cantitatile date pe cozonac.

Pt nuca se amesteca aprox. 300-400 g nuci macinate cu 300 g zahar si se poate pune si un pliculet de zahar vanilat. (compozitie pt 2 cozonaci)

Pt branza se amesteca 500 g branza de vaci, 100 g zahar, 50 g gris, 30-50 g stafide, 2-3 oua, coaja rasa de la o lamaie si eventual zahar vanilat.(compozitie pt 2 cozonaci)

Cand aluatul este dospit, se taie cu mana in doua si se intinde cu sucitorul ( eu am o masa de lemn pe care o ung cu ulei ), se umple cu compozitia dorita si se aseaza in tavile unse cu ulei , cu partea unde se unesc foile in jos. Cozonacii se pot si impleti. Se pun din nou la caldura la dospit vreo 15 minute, si apoi se ung cu un ou batut. Se pun la cuptorul incalzit in prealabil la foc mijlociu (180 C-350 F). Se coc 50-60 minute. Pofta buna…



0 Comments:

Post a Comment